... Welkom op onze site ... Veel plezier ... We vinden het leuk als je een berichtje achterlaat!

zondag 26 juli 2009

KEFALONIA - EEN EILAND OM VERLIEFD OP TE WORDEN - 2009

BINNENKORT NIEUWE FOTO'S BIJ DIT REISVERSLAG!!!

Maandag 29 juni was het zover, onze reis naar KEFALONIA kon beginnen. Dit keer hadden we via smartparking een parkeerplaats gereserveerd op parkeerterrein P3 op Schiphol, dus we waren van niemand afhankelijk die naar Schiphol moest brengen. Heerlijk. Om half 7 zou onze vlucht vertrekken en het inchecken ging snel. Sinds kort kun je, als met Arkefly vliegt, 3 weken van te voren je plaats in het vliegtuig kiezen. Ideaal, we zaten helemaal voorin met extra beenruimte. Daarna op zoek naar Ywan en Linda. Onze vrienden die we twee jaar geleden hebben ontmoet op Lesbos en die ons vorig jaar zijn komen bezoeken in Parga. Zij vlogen om 6 uur naar de Peloponessos, dus we hadden de tijd om samen een bakkie te doen. De tijd was kort, maar het was erg gezellig om even bij te kletsen.

Rond 10 voor 7 gingen we de lucht in om na 2 uur en 40 minuten te landen op de luchthaven van Kefalonia. Ook hier weer zo'n klein, primitief vliegveldje. Trap tegen het vliegtuig en lopen over het platform naar de gate. Toen de bagage halen van de enige bagageband die het vliegveld rijk is. Ging lekker snel, we waren het enige vliegtuig. Leuk detail, de bagabeband staat midden in de aankomsthal. Er is daar niks afgesloten. Iedere "gek" die een bezoekje aan de luchthaven brengt kan bij wijze van spreken jou koffer van de band plukken. Haha, ik zie het op Schiphol al gebeuren! De busreis was kort, ons hotel was slechts 7 km van de luchthaven, dus met een kwartiertje waren we op de plaats van bestemming LASSI HOTEL in het plaatsje LASSI.

LASSI HOTEL

Het hotel overtrof onze verwachtingen. Heel eerlijk gezegd had ik er niet zoveel van verwacht, maar het was een heel mooi, schoon en netjes hotel wat onlangs helemaal gerenoveerd is. In plaats van een hotelkamer kregen wij een ruime studio toegewezen met alles erop en eraan. Helaas geen frontaal zeezicht, maar een stukje zee pikten we nog wel mee. Het hotel is 3 verdiepingen hoog en alle kamers liggen speels naast elkaar. In totaal bestaat het hotel uit drie gebouwen. In de bijgebouwen zijn appartementen gevestigd. Er is een heerlijk zoetwaterzwembad met een heel klein ondiep stukje voor de kinderen. Ligbedden en parasols rond het zwembad zijn gratis. Helaas is er geen zwembadbar en is er geen muziek, dit is wel een beetje saai. Binnen in het hotel is wel een bar waar van alles te verkrijgen is en dat mag je ook meenemen naar het zwembad. Airco op de kamers is niet bij de prijs inbegrepen en kost 6 euro per dag. De eerste week was het 's avonds en 's nachts behoorlijk fris, dus hadden we de airco niet nodig. Dus bekijk eerst of je het daadwerkelijk nodig hebt. In de hotelkamers kan een koelkast worden geplaatst voor 5 euro per dag. In de studio's en appartementen is dit uiteraard gratis. Het is mogelijk om ontbijt bij te boeken. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat dit zeer weinig voorstelt en dat er absoluut geen variatie is. Twee soorten brood, twee soorten cake, jam, honing, kaas en ham, gebakken ei, gekookt ei, spek en bonen. Verder yoghurt die zo dik is dat je het met geen mogelijkheid van je lepel krijgt. Kortom, na een week hadden we dat ontbijt wel gezien en kom je er niet vroeg meer je bed voor uit! De ontbijtlokatie is wel heerlijk. Op het terras met uitzicht op zee. Vlakbij het hotel is een piepklein strandje. Om van het hotel naar het plaatsje Lassi te lopen moet je een hellende heuvel op. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit niet ideaal.

KEFALONIA ALGEMEEN
KEFALONIA behoord tot de Ionische eilanden en is het op zes na grootste eiland van Griekenland. Het staat qua oppervlakte op de elfde plaats van de duizenden eilanden in de Middellandse Zee. Het eiland is bergachtig. De berg Aenos domineert het centrale gebied van het eiland en is zelfs zichtbaar vanaf het vaste land. Kefalonia is anders dan de andere Griekse eilanden. Het is een modern eiland. Het was dan ook even wennen voor ons. Maar daarna word je er helemaal verliefd op. Het eiland is prachtig en kent een hoop mooie en schilderachtige plekjes. Het heeft veel Italiaanse invloeden. Aan de bevolking moesten we ook wennen. De mensen zijn erg gereserveerd en minder vriendelijk dan in de rest van Griekenland. Maar als ze je eenmaal kennen is dat gereserveerde er snel af. Zoals gezegd is dit eiland erg modern, het echte Griekenland met de oude dorpskernen zul je hier niet aantreffen. In 1953 heeft hier een aardbeving plaatsgevonden waardoor er veel verwoest is. Alleen in het plaatsje Fiskardo en Assos is het oude nog terug te vinden. In de meeste plaatsjes vind je moderne dorpspleinen met moderne stoelen en loungebanken.

Om Kefalonia echt te leren kennen is een auto een must. Huur deze, net als wij, al in Nederland. Dat is echt een stuk voordeliger dan ter plekke huren. Het verkeer op het eiland is erg rustig. De wegen zijn goed berijdbaar en de bewegwijzering is over het algemeen goed, alhoewel wij nog wel eens een bordje hebben gemist! Aangezien het eiland erg bergachtig is kun je nergens hard rijden door de vele bochten in de wegen. Wil je bv naar een plaatsje wat 35 km verderop ligt moet je daar echt de tijd voor nemen, je redt dit niet in een half uurtje! De belangrijkste plaatsjes op het eiland zijn Lassi, de hoofdstad Argostoli, Poros, Skala, Sami, Agia Efimia,Fiskardo, Assos en Lixouri. Als eerste zal ik deze plaatsjes eens onder de loep nemen.

DE KAART VAN KEFALONIA

LASSI
Het plaatsje LASSI ligt op het schiereiland. Het is klein maar een prima uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Lassi bestaat uit een drukke doorgaande weg met aan weerszijden eethuisjes en taverna's. Overdag is het er niet zo druk, maar 's avonds is het levendig en is het druk in de restaurantjes. Vanuit Lassi heb je een mooi uitzicht op het SCHIEREILAND PALIKI en de stad LIXOURI. 's Avonds heb je hier een schitterende zonsondergang. In Lassi zijn een aantal stranden waarvan MAKRIS GIALOS de mooiste is (zie stranden). Ook zijn er er vele kleinere stranden. Vanuit Lassi kun je via de FARAOHEUVEL naar ARGOSTOLI lopen of rijden, maar je kunt ook bij de Dolphin Supermarket een klein weggetje naar beneden rijden (richting Oskar). Dit is een leuke weg en tevens wandelroute. Onderweg heb je een mooi uitzicht op Lixouri en kom je langs kleine strandjes, hotels en een camping. Ook kun je op een gegeven moment afbuigen naar het ITALIE-MONUMENT. Dit monument is een herinnering aan de Italiaanse militairen die hier in de tweede wereldoorlog gesneuveld zijn. Als je doorrijdt, dus niet afslaat naar het monument, kom je bij de vuurtoren AGIA THEODOURI. Deze vuurtoren markeert de ingang van de haven van Argostoli. Het is een rond gebouw met vele zuilen. Ook van hieruit heb je een mooie zonsondergang. Iets voorbij de vuurtoren kom je bij een modern restaurant Thalassomilos. Hier vind je ook KATAVOTHRES. Dit bijzondere geologische verschijnsel waarbij het zeewater lijkt te worden opgezogen in de openingen in de rotsbodem langs de kust, bleef tot 1963 een onopgelost mysterie. In dat jaar deed een groep geologen een experiment door fluorescerende rode vloeistof in de openingen te gooien. Resten vloeistof werden later teruggevonden aan de oostkust bij Sami en o.a. bij de bron van Karavamilos. Hierbij werd aangetoond dat het water van west naar oost 15 kilometer aflegt door de ondergrondse kalksteenformaties. Als het water uiteindelijk aan de oostkust in zee stroomt is het brak geworden omdat het tijdens de tocht vermengd is met zoet water van de onderaardse regenwaterreservoirs. Dit water is o.a. terug te vinden in HET MEER VAN MELISSANI. In de 19de eeuw heeft bij Katavothres een watermolen gestaan die werkte met de kracht van het landinwaarts stromende water. In het restaurant is het draaiende rad en de waterstroom nog steeds te zien. Je bent nu bijna aan het eind van het weggetje gekomen. Je komt uit in Argostoli aan het begin (of eind, het is maar hoe je het bekijkt) van de haven. Als je niet in het bezit bent van een auto, kun je dus over de Faraoheuvel lopen naar Argostoli. Een aardige klim en dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het duurt ongeveer 25 minuutjes voor je in Argostoli bent. Natuurlijk zijn er ook andere manieren. Je kunt elk half uur een bus nemen die je voor 1 euro brengt, of voor 6 euro met de taxi.

ARGOSTOLI
ARGOSTOLI is de hoofdstad van Kefalonia. De stad ligt aan een zeearm van de baai van Argostoli, de op vier na grootste natuurlijke haven van Griekenland. Argostoli is een moderne stad en mooi tegen een heuvel gelegen. De boulevard is twee kilometer lang, maar stelt niet heel veel voor. De levendigheid ontbreekt. Er liggen alleen wat zeilbootjes. Verder vind je hier taverna's, winkeltjes, kerkjes een fruitmarkt, de jachthaven en de ferry die je naar LIXOURI brengt. Het sociale leven van Argostoli speelt zich af op het plein in de stad. In het water ligt de stenen DRAPANOS-BRUG. Deze brug heeft een lengte van 900 meter en is één van de weinige constructies die de aardbeving heeft overleefd. Deze brug dient om Argostoli met de overkant van de baai te verbinden en de haven te scheiden van het Koutavos-meer. De brug is sinds een aantal jaren niet meer toegankelijk voor auto's. Halverwege de brug staat een obelisk met een inscriptie van de constructiedatum 1813. Als je op deze brug loopt heb je grote kans om CARRETTA CARRETTA SCHILDPADDEN te zien. Ik zag er gelijk de eerste avond één boven water komen, maar
werd natuurlijk niet serieus genomen. Maar toen we een paar dagen later weer op de brug liepen zag Richard er ook eentje. En deze bleef boven water komen. Het was een hele grote en wat is het gaaf om zo'n beest in het wild te zien. Echt een hoogtepunt van de vakantie. Dus ben je op de brug, kijk naar ze uit, het is geweldig. Aan het begin van de brug staat een historische kerk, die na de aardbeving is herbouwd. Deze kerk markeert het zuidelijkste puntje van het centrum van Argostoli. De place to be in Argostoli is het grote plein de PLATIA VALLIANOU. Hier gebeurt het zullen we maar zeggen. Hier is het zien en gezien worden voor jong en oud. Het plein is modern met vele terrassen, café's, restaurants enz. Verwacht hier geen gammele blauwe Griekse stoeltjes. Alles is er luxe en modern. In de zomermaanden is dit stuk  afgesloten voor verkeer. Ten zuiden van het plein ligt de moderne winkelstraat de LITHOSTROTO, wat met stenen geplaveid betekent. Dit is ook inderdaad zo. In deze straat zijn allemaal grote en moderne winkels gevestigd. De winkels zijn elke dag geopend van 9.00 - 13.30 uur en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 18.00 - 21.30 uur. In Argostoli is ook de enige openluchtbioscoop van het eiland. In Argostoli is nog veel meer te zien. Raadpleeg hiervoor het boekje "ONTDEK KEFALONIA EN ITHAKI". (ZIE EIND VAN HET VERSLAG).

KATELIOS
KATELIOS in het zuiden vinden wij persoonlijk het liefste plaatsje van het eiland. Het is heel klein en sprookjesachtig. Je komt langs Katelios als je van Argostoli naar Skala rijdt. Katelios heeft een heel klein haventje van waaruit je met een speedboot naar strandjes in de omgeving kan worden gebracht. Verder heeft het zelf ook twee kleine strandjes. Eén in het centrum en eentje iets verder bij de rotsen. Het strand in het plaatsje zelf is heel schattig met maar 1 rij strandbedjes en grenst aan de taverna's waar je heerlijk (vis) kunt eten. In het straatje wat aan het strand grenst zit bijna aan het einde een Juicebar waar he overheerlijke (ijs)smoothies kunt krijgen in alle smaken die je maar wilt. Een aanrader!


SKALA
Als je verder rijdt naar SKALA zul je onderweg mooie vergezichten zien over o.a. KAAP MOUNDA. Op dit strand komen elk jaar de zeeschildpadden hun eieren leggen. Overal langs de weg kom je bordjes tegen van verschillende stranden. Er zijn zoveel baaitjes dat je nooit ver hoeft te rijden als je zin hebt in een zwemstop. In de grotten langs deze kuststrook komen nog zeldzame Middellandse Zeehonden voor. Het dorp Skala is een populaire badplaats en ligt in het zuiden van het eiland. Skala heeft een lang uitgestrekt (kiezel)strand waar waterschoenen geen overbodige luxe zijn. Aan de overkant van de strandweg zijn vele taverna's voor een lekkere lunch. Je kunt hier ook bootjes huren om de vele verlaten strandjes te gaan ontdekken waarvan er vele langs de kust liggen. Achter de boulevard ligt een gezellig centrum met vele winkeltjes.

POROS

De kustweg van Skala naar POROS in het zuidoosten biedt ook fraaie vergezichten op allerlei stranden en strandjes. Het dorp Poros strekt zich langgerekt uit langs de kust. Vooral de achtergrond is erg mooi met zijn hoge bergen. Het strand bij het plaatsje vonden wij niet veel voorstellen. De mooiste stranden in de buurt schijnen alleen per boot bereikbaar te zijn. In de haven zorgen veerboten voor wat leven in de brouwerij. Deze varen naar Killini op het vaste land. Voor de kust van Poros ligt het eiland ZAKYNTHOS.

SAMI
De mooiste weg van het eiland is die van Argostoli naar SAMI. Vooral het eerste stuk is supermooi. Het is net een oprijlaan van een luxe villa met allemaal hoge cypressen. Je rijdt hier door het gebied waar de Robola-druiven worden verbouwd. Die worden gebruikt voor de wijn van het eiland, de Robolawijn. Als je de bordjes volgt kun je deze wijgaard bezoeken. Sami ligt aan de oostkust van Kefalonia en is echt een superleuke plaats. Hier bevindt zich de tweede haven van het eiland en Sami is tevens het toeristische centrum. DE GROTTEN VAN DROGARATI EN MELISSANI (lees hier verderop meer over) die hier vlakbij liggen trekken jaarlijks veel bezoekers. Vanuit Sami vertrekken vele ferryboten o.a. naar het
dichtbij gelegen eiland ITHAKA. Sami heeft een gezellige boulevard waar vele taverna's aan liggen. Wij hebben heerlijk gegeten bij de oudste taverna van Sami, FAROS. Aan het einde van het dorp kun je een klein weggetje inslaan wat naar één van de mooiste stranden van het eiland leidt, ANTISAMOS. Door deze weg te volgen waan je je in de film "CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN" die hier in Sami is opgenomen. Deze weg gaat langs een berg en daar heb je waanzinnige uitzichten. Dezelfde uitzichten die je ook in de film ziet. Er is een gedeelte van de film opgenomen op het strand van Antisamos. Als je over de berg komt aanrijden heb je een mooi uitzicht op dit strand.

AGIA EFIMIA
9 km ten noorden van Sami ligt het lieftallige plaatsje AGIA EFIMIA. De haven ligt in de zomer vol met zeiljachten uit alle delen van de wereld. Sami en het eiland Ithaka zijn vanuit hier goed te zien. Agia Efimia heeft een gezellige promenade langs het water waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn hier verschillende kleine strandjes waarvan er één zowat in de haven ligt. Voor de aardbeving was deze plaats het handelscentrum voor dit gebied. Als je van Agia Efimia naar Fiskardo rijdt stop dan boven in de bergen bij het uitkijkpunt. Je hebt hier een prachtig uitzicht op Agia Efimia.

FISKARDO
Na een prachtige rit vanuit Agia Efimia door de bergen waar duizenden cypressen groeien, kom je uit in het noordelijkste plaatsje van Kefalonia, FISKARDO. Dit dorp wordt als mooiste van Kefalonia bestempeld. Als je net als ik van fotograferen houdt dan ben je hier aan het juiste adres. Fiskardo is het enige plaatsje wat door de aardbeving gespaard is gebleven, doordat er een enorme luchtbel onder de grond zat. De huisjes zijn hier schilderachtig en nog echt oud Grieks. Loop eens een winkeltje binnen, bv de oude bakkerij aan de haven. Echt zo mooi! Hier nog een echte oude boulevard. Alle gebouwen zijn hier mooi met bloemen en planten opgeleukt. Zorg dat er voldoende geheugen op je geheugenkaartje staat. Je blijft afdrukken hier. Het dorp is autovrij. Je moet aan de rand van het dorp parkeren. Vanuit de haven vertrekken veerboten naar NIDRI op LEFKAS en naar het eiland Ithaka.ASSOS
Aan de noordwestkust ligt het dromerige ASSOS. Assos ligt op een smal schiereilandje en is al van veraf te zien. Aan weerzijden liggen twee lieflijke baaien. Om in Assos te komen moet je een berg afdalen en dan sta je voor je het weet in dit prachtige oude plaatsje. Assos is erg leuk en fotogeniek. Ook hier weer mooie pandjes met mooie bloemen. Er zijn ook een aantal kleine strandjes. In het autovrije centrum is een plein met een aantal terrasjes. Het plaatsje heeft zijn eigen karakter en zou het decor voor een film kunnen zijn. Hoog boven het dorp ligt een oude Venetiaanse burcht. Als je hier omhoog loopt heb je een prachtig uitzicht op Assos. Maar daar was het ons veel te warm voor! Als je vanuit Assos terugrijdt naar Argostoli kom je langs een uitzichtpunt op het prachtige MIRTOS BEACH. Hier MOET je echt stoppen. Dit is het meest gefotografeerde stukje Kefalonia. Ver in de diepte ligt een superwit strand en de kleur van het water is vanaf deze hoogte adembenemend. Een stuk verderop is nog een uitkijkpunt op dit strand. Dan kun je het vanaf de nadere kant nog een keertje fotograferen.


LIXOURI
LIXOURI ligt op het schiereiland PALIKI, maar dit schiereiland wordt vaak in zijn geheel Lixouri genoemd. Er zijn twee manieren om op dit schiereiland te komen. Je kunt over land, dan is de afstand vanaf Argostoli 31 km. Je moet nl. een lus maken om de baai van Livadi. De leukste manier om naar Lixouri te gaan is met
de ferryboot vanuit Argostoli. De auto gaat mee op de boot. Deze boot vaart elk half uur. De overtocht duurt 25 minuten en kost zo´n 8 euro voor twee volwassenen en een auto. Je meert aan midden in het centrum van Lixouri. Lixouri is een moderne stad. Hier ook grote pleinen met  moderne terrassen. Midden door het stadje loopt een riviertje wat ´s zomers droog staat. Kleine bruggetjes verbinden de oevers. De inwoners noemen deze rivier hun Seine en stad "Piccolo Parigi" (klein Parijs). Wij hebben op dit schiereiland een aantal strandjes bezocht, waaronder XI BEACH en VATSA BEACH (zie stranden) en wat rondgetoerd. De bewegwijzering op dit schiereiland was erg slecht. Na een aantal mooie uitzichtpunten zijn we op goed geluk teruggereden naar Lixouri voor een heerlijke lunch aan het water. Daarna teruggereden over land omdat we nog een keertje naar Mirtos Beach wilden. De Baai van Livadi is erg mooi om langs te rijden. Ook hier weer mooie uitzichten. Dit gebied is in vergelijking met de rest van het eiland erg vlak.

ITHAKA (OF ITHAKI)
Het eiland ITHAKA (of Ithaki zoals het ook wordt genoemd), ligt erg dichtbij Kefalonia en heeft een oppervlakte van 96 km2. Niet zo groot dus en is in korte tijd te bezichtigen. Wij waren het vast van plan te doen, maar uiteindelijk hebben we besloten het niet te doen. Ook dit eiland is erg bergachtig en we hebben op Kefalonia meer dan genoeg door de bergen gereden. Wil je het toch met de auto doen dan vertrekt er vanuit Sami elke ochtend om 8.30 uur een ferryboot. Om 15.30 uur vaar je dan weer terug. Volgens mij kun je ook vanuit Fiskardo naar dit eiland varen, maar daar weet ik geen tijden van. Er gaan ook georganiseerde excursies naar Ithaka. Je kunt met een boot mee die om het eiland heen vaart en een busexcursie over het eiland zelf.

OVERIGE DORPJES
Natuurlijk kent Kefalonia nog meer dorpen en dorpjes. Degene die ik hier beschreven heb zijn de grootste en de belangrijkste. Als je over het eiland rijdt kom je door kustplaatsjes en hele kleine, mooie bergdorpjes, de één nog schattiger dan de ander. Dus huur een auto en rij rond. Je zult verbaasd zijn. Voor de natuur moet je op dit eiland aan de noordkant zijn en voor de cultuur in het zuiden!

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Op het eiland zijn verschillende bezienswaardigheden, waarvan je er een aantal echt gezien moet hebben. Het leukste is om dit zelf per auto te doen, zodat je je eigen tijd kunt indelen. Heb je hier geen mogelijkheid voor, gaan de meeste busexcursies ook langs deze plekken. Hieronder een aantal plekken die je gezien moet hebben als je op het eiland bent.


DE BURCHT VAN AGIOS GEORGOS, ligt niet al te ver van Lassi en de luchthaven. Het is een
overblijfsel van de eeuwenlange Venetiaanse overheersing van het eiland en ligt op 320 m hoogte. Als je hier naar toe rijdt kom je net voor de burcht in het leuke plaatsje PERATATA waar je je auto kunt parkeren. Kijk hier eens rond, het is een prachtig dorp. Als je de burcht op loopt wordt je gelijk al getrakteerd op schitterende uitzichten. Waar je ook staat, je hebt van alle kanten een prachtig uitzicht. Van de burcht zijn ook nog mooie stukken intact (of weer opnieuw opgebouwd dat weet ik niet), dus neem je camera mee, het is de moeite waard. Er schijnt zelfs nog een oude ontsnappingstunnel te zijn vanaf het fort naar de baai van Argostoli. Rij op de terugweg de andere kant naar beneden. Dan kom je langs een klein atelier. Ga hier eens binnenkijken. Deze oudere man maakt hele mooie dingen en showt je graag zijn collectie. Je komt ook langs hele mooie huizen en langs de vervallen kerk van Agios Spiridon, ten zuiden van het dorp Kastro.

DE DROGARATI GROT ligt een paar kilometer voor Sami en is een bezoekje meer dan waard. Het is een druipsteengrot met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. Om in de grot te komen moet je eerst 122 treden afdalen, maar dat stelt weinig voor. De grot bestaat uit twee delen, het dak van de eerste ruimte is ingestort. Het is erg indrukkend als je hier beneden rondloopt. De akoestiek in deze ruimte schijnt overweldigend te zijn. Er worden hier dan ook concerten gegeven. Er mogen dan een maximaal aantal mensen naar binnen en dan mag het concert niet langer dan een bepaalde tijd duren i.v.m. de zuurstof die beschikbaar is in de grot. Als het warm is is het heerlijk hier. De temperatuur is constant 16 graden! Entree is 5 euro p.p.

DE GROT VAN MELISSANI  (ze foto hierboven) met het ondergrondse meer ligt vlakbij Sami en MOET je gaan bezoeken. Het dak van de grot is ingestort en door het steeds wisselende licht van de zon
laat het water steeds andere kleuren blauw zien. De mooiste lichtval schijnt rond 13.00 uur te zijn omdat de zon dan recht in de grot schijnt. Wij waren er rond 10.45 uur. Je loopt eerst door een tunnel en dan kom je uit bij het meer. Je ziet gelijk de indrukwekkende verschillende tinten blauw. Wat ook heel mooi is is de nevel die boven het water hangt. Vooraan de weg staat een bord met de tekst "CAVE OF THE NYMPHS" en dat lijkt ook echt zo. Je stapt in een roeibootje en dan vaar je over het open gedeelte van het meer en daarna door de donkere grot. Het blauw is zo blauw dat het lijkt alsof de bootjes die er varen niet echt in het water liggen maar er op gephotoshopt zijn. Heel mooi. We vonden het zo mooi dat we rond 13.00 uur nog een keertje zijn geweest en inderdaad zag het er nu weer anders uit door de stand van de zon. Het was nu nog helderder. Maar andere details waren om 10.45 uur weer mooier. Dus het maakt helemaal niet uit hoe laat je er bent. Elk uur heeft z'n eigen charme. Maar ga niet als het bewolkt is, dan zie je niks. Entree is 7 euro p.p.

Verder zijn er op het eiland vele kerkjes en kloosters te bezichtigen waarvan je het KLOOSTER VAN AGIOS GERASSIMOS niet mag missen is ons verteld. Helaas kwamen we hier pas twee dagen voor vertrek achter en toen hadden we eerlijk gezegd geen zin meer in excursies. Dus dit jaar weer geen kerkjes bezocht, dus we kunnen hier wederom niks over vertellen.

GEORGANISEERDE EXCURSIES

Overal op het eiland en bij de reisorganisatie kun je georganiseerde excursies boeken. Zoals gezegd gaan wij het liefst zelf op pad, maar soms kun je niet anders dan met een excursie mee. Wij hebben er eentje gedaan nl. de ONASSIS CRUISE en ik kan je vertellen dat het waanzinnig was. We werden rond 8.15 uur op gehaald met de bus en werden naar de haven Agia Efimiaa gebracht. In de bus werd ons de levensloop van de FAMILIE ONASSIS verteld. In Agia Efimia scheepten we in op een klein cruiseschip van drie
verdiepingen de IKAROS PALACE. Op deze boot was een bar waar je werkelijk van alles kon kopen. Rond een 09.30 uur gingen we de haven uit op weg naar de GROT VAN PAPANIKOLIS waar tijdens de tweede wereldoorlog een onderzeexebr was verborgen. De boot vaart een klein stukje de grot in, maar dat stelt in principe weinig voor. Vervolgens vaar je om dit eiland, MEGANISSI genaamd, heen om aan te leggen in een haven. Je kunt nu rondwandelen in het  plaatsje SPARTOCHORI. Om in dit plaatsje te komen moet je eerst een lange trap op van 157 treden maar dat moet je zeker doen. Boven kom je op een plein uit en heb je een prachtig uitzicht op de vele eilanden in de omgeving. Deze omgeving is echt zo vreselijk mooi. Het dorpje zelf is ook heel mooi en oud. De huisjes en straatjes zijn een genot om doorheen te dwalen. Helaas heb je hier niet zoveel tijd voor. Weer op de boot vaar je door naar SKORPIOS, het eiland van de familie Onassis. Helaas is dit eiland verboden terrein, maar je ziet toch wel wat van de huizen als je er langs vaart. Om dat de stranden van de staat zijn, zijn die wel toegankelijk. Dus de boot legt aan bij het eiland waar je kunt gaan zwemmen en voet kan zetten op de stranden van Skorpios. Na de zwemstop vaart de boot verder naar LEFKAS. Hier is het zo vreselijk
mooi, daar wordt je stil van. Je vaart hier in een heel mooi  gebied, met vele groene eilanden om je heen. In Lefkas meer je aan in het plaatsje NIDRI rond 13.45 uur. Vorig jaar waren we hier ook geweest maar als je over het water aankomt bekijk je weer heel anders. Het is een blijft een leuk, levendig plaatsje waar de mensen een stuk vriendelijker zijn dan op Kefalonia. Na een heerlijke luch en wat rondkijken in de winkeltjes moesten we weer inschepen. Tjonge wat is het water daar toch blauw in die haven van Nidri. Rond 15.30 uur vertrok de boot weer uit Lefkas. Na nog een zwemstop onderweg waren we rond 18.30 uur weer terug in Agia Efimia. Nog een uurtje met de bus en toen kwamen we moe maar zeer voldaan terug in Lassi. Het was een superleuke excursie die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

Andere excursies die je kunt doen op Kefalonia zijn de volgende:

EILANDEN TOUR (Discover Kefalonia). Met deze excursie ontdek je Kefalonia. Je bezoekt o.a. Argostoli, de Drogarati grot, de grot van Melissani, Fiskardo, Assos en het strand van Mirtos.

ZUIDELIJKE EILANDEN TOUR (Southern Explorer). Als je alles van het eiland wil zien en je hebt zelf geen auto moet je ook deze excursie doen. Hierbij ga je o.a. naar het Kasteel van Agios Georgos, het klooster van Gerassimos en je brengt een bezoek aan de beroemde Robola wijngaard waar een wijnproeverij niet zal ontbreken.

ITHAKA per bus of per boot. Dit eiland is alleen vanaf Kefalonia te bereiken en niet via andere eilanden.
ZAKYNTHOS. Via reisburo's langs de kant van de weg is het ook mogelijk om een excursie naar Zakynthos te boeken. Dit eiland ligt onder Kefalonia en als je in het zuiden bent heb je hier een mooi zicht op.

Verder kun je op Kefalonia ook nog DUIKEN, een JEEPSAFARI doen, een WANDELTOUR, ZEILEN en is er een mogelijkheid voor een SEA KAYAK TOUR. Ongetwijfeld is er nog meer te doen, maar dat ligt aan de reisorganisatie of reisburo.

STRANDEN
Kefalonia kent vele stranden, van groot tot piepklein. Je hoeft nooit ver te rijden, overal langs de kust zijn baaien en baaitjes waar je kunt zonnebaden. De bekendste stranden zijn MIRTOS en ANTISAMOS. Voor twee strandbedjes en een parasol betaal je overal 6 euro (soms 7 euro). Ik zal er een paar beschrijven.

MIRTOS BEACH (foto links) is het meest gefotografeerde strand van het eiland. Vanuit de bergen kun je mooie foto's maken van dit witte stuk strand en het azuurblauwe water. Om op het strand te komen moet je een weg met vele haarspeldbochten afdalen en dan blijkt het prachtige witte zand vol te liggen met grote kiezels. Waterschoenen zij dus geen overbodige luxe. Mirtos staat jaarlijks in de top 3 van schoonste stranden van Griekenland. Je vind dit strand vlak voor Assos aan de westkust van het eiland.

ANTISAMOS BEACH bij Sami is prachtig langgerekt strand. Ook hier blijkt het wit geen zand te zijn maar grote witte kiezels. Hier vind je echt geen stukje zand op het strand. Ook hier dus de waterschoenen mee. De zeebodem loopt hier zeer snel af.

Het strand bij LOURDATA is een lang strand waar je heerlijk kunt relaxen. De achtergrond is mooi met de hoge bergen. Wij hebben hier alleen een stop gemaakt.

Het strand bij KATELIOS is superleuk. Het strand wat grenst aan het centrum is smal en er staat maar één rij strandbedjes. Heel rustig en relaxed. Je hoeft hier geen waterschoenen aan en je moet een heel eind lopen voor het een beetje diep wordt.

Bij SKALA kun je je hart ophalen wat strand betreft. Het is echt lang. Overal zijn strandbedjes te huur. Waterschoenen heb je hier zeker nodig en het is heel snel diep.
 MAKRIS GIALOS (Costa Costa Beach), zie hierboven,  is het populaire strand in Lassi en tevens onze favoriet. Het is een heerlijk zandstrand, ook de zeebodem is van zand en het loopt geleidelijk af. Er is een strandtent bij waar rond een uur of 4 de muziek aan gaat. Heerlijke 70's en 80's muziek. Je kunt hier ook lunchen. Het is een zelfbedieningsrestaurant. Je loopt langs een buffet en je kunt lekkere broodjes en andere dingen krijgen. PALIO STAFIDA oftewel ANTONIA BEACH in Lassi is heel klein maar wel heel erg leuk en rustig. Het is een zandstrand maar er lag helaas veel zeewier in het water. Er is een gelegenheid om wat te eten tussen de middag maar verwacht hier niet teveel van. Het ligt vlakbij Hotel Mediterranee.
Er zijn in Lassi nog veel meer strandjes, maar die hebben wij niet bezocht. Ook op het schiereiland nabij Lixouri zijn vele strandjes. Wij bezochten er twee, Xi Beach en Vatsa Beach.

XI BEACH is een strand met rood zand. Echt heel apart om te zien. Onder de rotsen die hoog boven Xi beach uitsteken zit klei. Als je je hiermee insmeert en je laat je opdrogen in de zon schijnt dit goed voor allerlei kwaaltjes te zijn. Neeeeee, wij hebben ons hier niet aan gewaagd. Dat hebben we ooit in Turkije al gedaan. Het helpt niks, haha!

VATSA BEACH is een heel klein strandje in de middle of nowhere zo leek het. Echt heel leuk om te zien. Het is hier vrij rustig en je kunt een schaduwplekje zoeken onder de paar gammele rieten constructies die voor dit doeleinde zijn neergzet.

UIT ETEN
 In lassi en Argostoli zijn er vele restaurants en taverna's. De bediening is superbeleefd en soms bij het onderdanige af. Dit hoeft voor ons niet zo. De eerste paar avonden waren we zoekende en hebben bij verschillende restaurantjes gegeten. We begonnen bij THE CAPTAINS TABLE in Argostoli. Maar dat viel ontzettend tegen. De tweede avond naar OSKAR in Lassi. Die maken overal ontzettend veel reclame. Het eten was goed, maar het is niet ons ding. Elke avond Griekse avond. Het straalde van de obers af dat ze zoiets hadden van "moeten we weer"! Je wordt honderdduizend keer gevraagd om mee te doen, maar bij ons is nee echt nee! Ries heeft nog een keer een poging gewaagd en toen hebben we wel heel erg gelachen, maar om dit nu elke avond te doen, NEE! Wat wel een gezellig tentje is met lekker eten is STO PSITO en PHEADRA is ook goed. Deze twee vind je in Lassi.


Na al deze bovengenoemde restaurants een keer geprobeerd te hebben kwamen we de 5de avond terecht bij SIRTAKI aan de hoofdweg in Lassi. De kaart is superuitgebreid, het eten erg goed en de bediening is erg leuk. Alles wordt hier nog op de traditionele manier bereid. Op woensdagavond is hier een Kefalonische avond waar 5 zangers en muzikanten typisch Griekse liedjes zingen en bouzooki spelen. Heel erg leuk. Wij hadden onze tent gevonden. We hebben daarna ook niks anders meer geprobeerd en hebben hier elke avond gegeten. Wij niet alleen, elke avond zag je veel dezelfde gezichten. We hebben het hier heel leuk gehad. Onze vriend was ober Maikis. De laatste avond had hij zelfs van alles uit eigen tuin voor ons meegebracht om thuis in Nederland een Griekse salade te maken. Echt zoooo lief! Dit is echt de beste tent in de omgeving van Lassi. http://cephalonia.com/sirtaki/

EEN BEETJE VERLIEFD
Na twee weken rondgesnuffeld te hebben op dit heerlijke eiland kunnen we wel zeggen dat we er een beetje verliefd op zijn geworden en kunnen we het iedereen aanbevelen om dit eens met eigen ogen te gaan bekijken. Het overweldigende massatoerisme is hier niet, zodat je nog rustig overal kunt rondkijken. Vele mensen hebben nog nooit van dit eiland gehoord, weten zelfs niet eens waar het ligt. Jammer, het zo'n mooi plekje op aarde! 

PRAKTISCHE TIPS & INFORMATIE: 

LIGGING: Aan de westkust van Griekenland tussen de eilanden Lefkas en Zakynthos

OPPERVLAKTE: Kefalonia beslaat een oppervlakte van 781 km2

BESTE REISTIJD: mei/juni en september/oktober

TIJDSVERSCHIL: 1 uur later

TAAL: Grieks en Engels

VISUM: niet nodig

REISTIJD: 2 uur en 3 kwartier

VACCINATIES: niet nodig 

LEUKE WEBSITES OVER KEFALONIA:
Boekjes over Kefalonia zijn in Nederland bijna niet te vinden. Via reisboekhandel De Zwerver (www.dezwerver.nl) kun je het boekje "ONTDEK KEFALONIA & ITHAKI" bestellen voor zo'n 18 euro. Hierin staat echt alles over het eiland te lezen. Op het eiland zelf is dit boekje ook te koop. Daar is het boekje aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland nl. rond de 7 euro! Een ander leuk (engelstalig) boekje met allerlei wandel- en eettips is het boekje "WALK & EAT IN KEFALONIA". Te koop in reisboekenwinkels in Nederland.


KEFALONIA - GA HET MET EIGEN OGEN ZIEN, HET IS ZO MOOI!


10 opmerkingen:

 1. Mar, wat een verhaal, ik heb het in etappes gelezen en ben helemaal onder de indruk van dit mooie eiland.
  En die foto's...
  Blauwe zee, blauwe lucht....geweldig!!!!

  Via weblog op 01-08-2009

  BeantwoordenVerwijderen
 2. P.M. Lammering-Groeneveldzondag, 20 november, 2011

  Ik heb jouw verslag gelezen en ervan genoten, ik ben een echte Griekenlandverslaafde, ben gek op de Grieken in het algemeen.
  Ben nu 4x in Rhodos geweest en volgend jaar willen mijn man en ik 8 dagen naar een ander eiland om eens iets anders te zien en we twijfelen tussen Kefalonia en Zakynthos. Onze zomervakantie gaan we toch weer naar Rhodos, dus daar hebben we geen zorg meer over.
  Maar we willen zo graag in juni naar een ander eiland, en ik heb dan ook jouw verslag gelezen en heb er iets van opgestoken, want het heeft mij wel geraakt. Ik hou zo van de rust, zon, zee, stranden en het heerlijke eten van de Grieken zelf, dus van verschillende streken. We scooteren graag het eiland rond, dus mijn vraag is of dat ook mogelijk is op Kefalonia. We gaan graag op eigen houtje het eiland verkennen en we hoeven niet speciaal in een all in hotel te zitten, want dat is zo toeristisch en daar houden we niet zo van. We willen graag een zijn met de bevolking. Wel zoeken we een gezellig gemoedelijk hotel waar ik wel een gewoon normaal ontbijt kan nuttigen. De rest zoeken we zelf wel. Kun je een gezellige plaats aanbevelen? En is het te vergelijken met Rhodos?

  M.vr.gr. P.M. Lammering-Groeneveld

  Via weblog op 24-08-2009

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Richard & Marjolein,

  Een mooie website over Kefalonia!

  Wij willen er komend voorjaar eveneens naar toe en willen daar gaan zeilen. Weten jullie waar je zeilboten kunt huren?

  Alvast bedankt voor jullie reaktie.

  Hans

  Via weblog op 31/10/2009

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Richard, wat een prachtige foto’s en verslagen!Ik geniet er nog van, want wij gaan ook naar kefalonia deze zomer! Een vraagje- weet jij misschien waar je een atb of racefiets kan huren?? groeten en goede reis naar curacao

  Geplaatst via weblog op 23-12-2009

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi!

  Wat een leuk verslag. Wij gaan in mei naar Kefalonia. Heb er nu nog meer zin in.
  Je gaf aan, dat de reisgids ook op het eiland te koop is.
  Is het dan Engelstalig? En waar zou ik het kunnen krijgen?

  Gr,
  petra

  Geplaatst via weblog op 19-03-2010

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Submitted on 2010/07/14 at 14:54 via weblog

  Heel leuk verslag en mooie foto’s! Ga er binnenkort zelf heen en heb nu geen reisgids meer nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Submitted on 2010/07/28 at 21:35 via weblog

  Hoi,

  Ik heb net wat tips van je over genomen over je reis naar Kefalonia. Wij gaan in augustus ook naar dit eiland. Wij een gezin met die konderen. En wij hebben er zin in. Na het lezen van jullie verslag zijn we alleen maar enthousiaster geworden.
  Gelukig hebben wij de auto al gereserveerd.

  Groetjes Marlize

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,
  Ik heb begin dit jaar jullie reisverslag gelezen en vond het super dat ik besloot om te boeken naar kefalonia. Nu is de tijd bijna aangebroken dat we gaan 21-9-2013! Nu ben ik echter de hoogte puntjes en tips van jullie aan het opschrijven! Echt een genot om te lezen ik hoop dit zelf ook zo te ervaren! Bedankt voor de tip

  Marlies Janssen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je wel Marlies voor het compliment. Ik hoop dat jullie wat hebben aan onze tips en alvast heel veel plezier op dit prachtige eiland.

  Groetjes Richard & Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi reisversclag,
  ik zou graag nog enkele tips meegeven,
  een navigatiesysteem of gps is heel handig op kefalonia.
  Het allermooiste strand van kefalonia is wel Platia Ammos vlakbij Moni Kipouria op het schiereiland
  (coördinaten van de parking N 38.213757, E 20.35305) voorzie wel voldoende water er is niets te verkrijgen op het strand. Als je van Lixouri via Chavriata naar Moni Kipouria en zo verder naar Platia Ammos heb je de mooiste route hier naartoe.

  BeantwoordenVerwijderen